Cand trebuie sa folosesti dezinfectant

Curatarea pe maini cu dezinfectantul poate fi o metoda mai comanda de igienzarea a mainilor, dar poate nu este cea mai buna si eficienta metoda. Este deosebit de important sa aveam o igiena cat mai corecta mai ales in aceasta perioada de varf a virusilor, asa ca haideti sa vedem daca este bine sa folosim dezinfectant si daca da, in cazuri sa il folosim. 

Centrele de control si prevenire al bolilor spun ca folosirea dezinfectantului nu este atat de eficient ca spalarea pe maini cu apa si sapun. 

Asa cum am mentionat anterior, dezinfectantele sunt o metoda buna de igienizare a mainilor mai ales cand nu sunt intr-un loc unde dispunem de apa si sapun. Ele contin alcool etilic, alcool izopropilic pentru a omori bacteriile si germenii care se afla pe mainile noastre. CDC recomanda sa folosim dezinfectant cu cel putin 60% alcool, pentru ca cele care au mai putin alcool nu sunt atat de eficiente ca acestea si nu omoara prea multe bacterii de pe maini. CDC mai spune ca spalatul pe maini cu apa si sapun este cea mai eficienta metoda de eliminare a virusilor si bacteriilor, iar dezinfectantele nu sunt atat de bune pentru a elimina germenii si bacteriile aflate pe mainile noastre. Dezinfectantul este posibil sa nu functioneze atat de bine pentru faptul ca multe persoane se sterg pe maini inainte sa se usuce. In plus, daca ai mainile murdare si grase este posibil sa nu functioneze nici in cazul acesta, pentru ca nu poate sa combata murdaria la fel cum o face sapunul. 

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomda utilizarea dezinfectantelor doar in situatia in care nu dispuneti de un loc unde se afla apa si sapun. 

Dezinfectantul este util mai ales cand ati vizitat pe cineva la spital si imediat cum ati parasit incinta sa-l folositi pentru a nu raspandi microbi din spitale. Ele pot ajuta la protejarea de virusi si bacterii in cazul in care este folosit corect. De asemenea aveti nevoie de unul care sa contina cel putin 60% alcool. Trebuie sa folositi o anumita cantitate (verifica eticheta) sa te freci corect pe maini si sa astepti pana cand se usuca complet fara a te sterge. 

Unele cercetari au aratat ca dezinfectantul poate conduce la unele infectii. De asemena s-a mai spus ca nu este eficient in prevenirea gripei. Astfel ca, pana acum cea mai sigura metoda de curatare a mainilor este folosirea apei si a sapunului. Dezinfectantul este recomandat a fi folosit de expertii in sanatatea, deoarece s-a demonstrat ca poate sa reduca raspandirea bacteriilor si virusilor din spital. 

Prin urmare, spala-te pe maini cu pa si sapun si doar in cazul in care nu te afli intr-un loc unde gasesti apa si sapun, atunci poti sa folosesti un dezinfectant cu cel putin 60% alcool.