Retelele sociale sunt un aspect foarte important in viata de zi cu zi a unor oameni, mai alea pentru cei tineri. Acestia nu isi pot imagina o zi fara a petrece macar cinci sau zece minute pe una dintre retelele sociale. Ei prefera sa petreaca o zi intreaga in fata unui ecran si sa afle toate noutatile, decat sa petreaca o zi cu un prieten la o cafenea, uitand de aceste retele sociale. Acest fapt i-a facut pe doctorii care se ocupa cu sanatatea mintala sa isi dea seama ca o persoana care prefera sa fie singura, poate avea o boala care se numeste “Tulburarea de personalitate de tip schizoid”. Pentru a nu intelege gresit, nu toate persoanele singuratice sufera de acasta boala. Ceea ce le-a condus la aceasta alegere de a fi singuratice pot fi diferite conflicte, realizand ca este mai bine daca sunt singure, ceea ce nu inseamna ca sufera de aceasta boala. Simplul fapt ca o persoana prefera sa fie singura sau este anti-sociala nu inseamma ca are boala respectiva, pot fi doar evenimentele prin care aceasta a trecut si a ajuns la aceasta personalitate.
In zilele de astazi foarte putine persoane sunt care nu au cel putin un cont activ pe una dintre retelele sociale. Cu totii suntem constienti ca se petrece prea mult timp pe aceste platforme precum Facebook, Instagram, Snapchat, etc, ajungand sa comunicam mai mult prin intermediul acestora decat sa ne intalnim cu persoana respectiva.
A fost realizat un studiu in urma caruia s-a aflat faptul ca generatiile nascute dupa anul 2000 sau chiar dupa anul 1990, au probleme in ceea ce priveste viata lor sociala si personala. Tinerii cu varsta cuprinsa intre 23- 38 de ani au recunoscut ca nu au prieteni, sau daca au prieteni nu este un numar prea mare, maxim 10 prieteni. Nu este o problema a avea putini prieteni, ceea ce este ingrijorator este procentul de persoane care au spus ca nu au nici macar cunonstinte, iar acest procent este de 25%. Acest procent ridicat de persoane care nu au cunostinte sau prieteni este din cauza alegerii de a sta in casa cu telefonul in mana, jucandu-se sau verificand daca au mai aparut noutati pe retelele sociale, in loc sa iasa din casa, sa se plimbe, sa cunoasca oameni noi, sa isi faca prieteni. Da, stim cu totii ca sunt putine persoane fara un cont de Facebook sau Instagram si cred ca fiecare dintre cei care au cont pe aceste platforme isi verifica notificarile sau dau scroll ca sa afle noutatile, dar acest lucru nu trebuie sa ii impiedice sa isi faca prieteni si sa iasa cu ei, sa stea de vorba, sa se plimbe.
Prin urmare, retelele sociale au un impact foarte mare asupra vietii tinerilor, acestia ajungand in situatia grava de a nu avea prieteni. Fiecare dintre noi avem nevoie de prieteni, dar nu trebuie sa lasam un cont de Facebook sau Instagram sa stea in calea vietii noastre sociale si personale. In loc sa stam doua ore cu telefonul in mana, am putea sta de vorba cu prietenii nostri timp de doua ore.
Recent Comments